Frank Johan Ahlberg sprungit alla upplagor av Jönköping Marathon

FRANK JOHAN AHLBERG

56 år. Bor i Hammarby Sjöstad, Stockholm

Möt en av våra mest trogna löpare som med ett stort leende på läpparna och oslagbara målgester passerat mållinjen på alla 7 upplagor av Jönköping Marathon och är nu redo för den åttonde.

Du har sprungit alla 7 upplagor av Jönköping Marathon. Du verkar gilla vårt lopp och vi tycker det är superkul att ha dig på startlinjen. Vad är det som gör att du väljer komma tillbaka varje år?
Jönköping är stan jag kom till som ung när jag flyttade hemifrån, så det kändes självklart att jag skulle springa loppet när det startade. Det var och är ett fantastiskt fint lopp. Ni har förmodligen det bästa marathonarrangemanget i Sverige, så det har blivit självklart att återvända år efter år. Sen har jag min bror i stan som brukar springa halvmaran, så det är alltid en bra helg att mötas på. Hans äldste son och flickvän springer också. Vi brukar kalla oss Löparfamiljen när vi möts upp i Jönköping.

Vilket av åren var bäst, några speciella minnen?
Jag har haft många fina år i Jönköping och även ett par jobbiga. Men finaste året var kanske första året 2017, eftersom det var det året som marathondistansen verkligen lossnade för mig. Jag fick en bra tid och det på en tuff bana. Och de följande två åren gick det faktiskt ännu bättre, men då var jag mer säker på kapaciteten.

Beskriv känslan när du närmar dig målgången på bron, hör musiken och publikens jubel.
Det är en eufori varje gång. Man vet att den blåa mattan närmar sig och där står alltid Löparfamiljen och peppar sista sträckan in i mål. Och så får man ju alltid så fantastiskt fina målbilder av era superduktiga fotografer.

Vad tycker du om publiken och funktionärerna i Jönköping?
Publiken är alltid väldigt peppande, men sen kan det ju så klart vara lite glest under vissa partier av loppet. Det är ju ett långt lopp och även om Jönköping är en fantastisk stad, så räcker publiken inte riktigt till. Funktionärerna är helt underbara på det här loppet och är mycket viktiga pelare för att skapa Sveriges bästa marathonarrangemang.

Vi drog om banan 2022 och den har blivit plattare och man får njuta mer av Vätterutsikten. Stor del av banan har också blivit mer social då man möter löpare i motsatt riktning så löparna kan hälsa och peppa varandra. Hur upplever du den nya bansträckningen jämfört med den gamla?
Blandade känslor. Jag gillade verkligen den ursprungliga sträckningen, med den 5 kilometer långa stigningen och sen nerfarten genom stadsparken. Men plussidan nu är att loppet inte blir så ensamt genom att man möter löparna längs en lång sträcka. Minussidan är att man passerar väldigt nära mål med en mil kvar. Förra året var det väldigt frestande att bryta just där då jag hade en tuff resa, men jag höll ut.

Vilken/vilka delar av banan är dina favoriter?
Oj, det är många delar jag gillar. Framförallt gillar jag att banan är så pass kuperad som den är. Första milen upp till Folkets Park i Huskvarna är alltid rolig. Vätterbankarna och nedförslöpet till Vätterstranden där publiken återkommer är en fin sträcka. Och sen har vi ju den mäktiga målgången!

Har du några tips på hur man lägger upp sitt JM om det är första gången man springer?
Beror ju så klart på vilken typ av löpare man är. Men generellt så är ju banan betydligt mer kuperad än en genomsnittsmara, så det gäller att disponera energin så att den räcker hela loppet. Glöm inte att dricka under hela loppet från början till slut och det är bra att ha en och annan gel. Själv gör jag nog åt 6-8 stycken.

Du springer mycket och deltar i många lopp. När började du förstå att löpning är livet? Har du alltid sprungit eller kom löpningen senare med erfarenheten?
Jag sprang mycket som barn och ungdom. Sen har löpningen funnits där till och från i livet, men mer sporadiskt och ingen direkt planerad träning. För drygt 10 år sedan satte jag dock igång ett program för att springa min första mara i Stockholm 2014 och sen dess har jag varit fast. Har väl gjort uppåt 30 maror nu, men jag springer de flesta distanser från 3 kilometer till ultralopp och jag tycker att allt är lika roligt.

Hur viktigt är det för dig att du springer snabbt på dina lopp? Är du mer en löpare som jagar tider eller springer du för att njuta av folkesten?
Haha, ja jag är ju en löpare som alltid har jagat tider, men man hinner njuta lite då också. Numera får jag nog dock finna mig i att inte kunna förbättra mina egna tider, men det finns ju alltid en åldersklass att försöka placera sig i.

Vill du avslöja dina PB på maraton, halvmaraton och milen?
2:58:11 Jönköping Marathon 2019 1:22:25 Stockholm Halvmarathon 2018 37:04 Hässelbyloppet 2017

Hur många maraton springer du varje år? Hur många har du sprungit totalt?
Lite olika, men 2-4 per år har det väl varit. Har tappat räkningen lite för närvarande, men jag tror jag snart ligger på 30 lopp under de här 10 åren. Och så har jag väl ett 10-tal ultralopp under de här åren också.

Hur många mil springer du per vecka i träning inför maraton? Och hur många mil/vecka skulle du säga är minimum som träning för den som vill testa springa marathon (utan att ha stora tidsambitioner)
Jag har dragit ner på veckodistanserna de sista åren, men försöker ligga på 5-6 mil inför marathon. Det nog bra om man kan köra åtminstone 3 pass i veckan, där ett av passen är ett långpass. Kan funka med färre pass också, men då får du nog en betydligt jobbigare resa på tävlingsdagen. Strunta i farten och kilometertiderna utan prioritera istället tiden du är ute, så att du vänjer kroppen vid att vara ute 2-3 timmar över tid.

Kosten är viktig för en maratonlöpare – vad där dina knep.
Havregrynsgröt med äppelmos till frukost, tävlingsdag 1,5 portion. Sen beror det på när loppet startar på dagen. Äter ofta mycket pasta och pizza dagarna innan ett lopp. Det funkar för mig, men kanske inte för alla.

Kompletterar du din träning med andra sporter?
Nej, faktiskt inte. Försökte med cykling ett par säsonger, men det var inget för mig. Löpningen är livet!

Tränar du ofta själv eller har du andra i dina kretsar som gärna hakar på en löprunda?
Jag har under några år varit coach i Team Stockholm Marathon (TSM) och kört långpass på söndagarna i grupper. Den här säsongen har jag dock pausat det, så nu kör jag allt själv på löpband mestadels.

Per kompletterar med en fråga: Hur god vår kalla öl är efter loppet på en skala 1-10?
Vilken fråga, 10 så klart!