Låt oss introducera vårt härligt gäng av farthållare som kommer att peppa och guida dig genom loppet. Nyhet för i år är att vi kommer ha farthållare även för distansen half marathon.

Magnus Kristiansson – PACER marathon på 4:30

Berätta gärna lite om dig.

50 år. Springer för klubben LK TV88 från Trollhättan, Sprungit i ca 10 år. Har betydligt mer fokus på att det skall vara socialt och trevligt när jag springer än att jaga tider. Just av den anledningen passar farthållaruppdrag bra då stor del innebär att prata med och motivera medlöparna.

Hur många gånger har du sprungit Jönköping Marathon (både med eller utan PACER-flaggan)?

Detta kommer bli andra gången jag springer och första gången på den nya bansträckningen.

Vad tycker du om Jönköping Marathon (bana, evenemang, funktionärer)?

Jag har bara erfarenhet av den gamla banan som jag gillade skarpt, men jag förstår att den nya dragningen tilltalar en bredare publik och gör det lättare för förstagångslöparna att ta sig igenom loppet med bra känsla. I övrigt var det fantastisk stämning på delar av banan och målgången är lite extra häftig.

Har du något/några speciella minnen från Jönköping Marathon?

När jag sprang som farthållare första gången hade vi en klunga på ca 30 pers med oss i början, men efter tre mil på toppen av backarna var vi bara två farthållare kvar i gruppen. Vi hade lyckats få med oss några få tappra nästan hela vägen upp för backarna men eftersom vi hade en sluttid vi måste hålla och samtidigt skall hålla ett så jämnt tempo som möjligt så var vi tvungna att fortsätta själva. Sista kilometern innan mål sprang vi ikapp en som varit med oss i gruppen från början, så när vi sprang in i mål var vi två farthållare och en löpare. Lite lustigt hur det kan bli.

Vilken är din favorit del av banan?

Har inte sprungit den nya sträckningen så jag vet inte, men målgången är häftig.

Vad tycker du om den nya banprofilen?

Den ser lovande ut. Borde passa både de som jagar snabba tider och de som gör sitt första marathon. Ser fram emot att springa den

Hur många marathon har du sprungit totalt? Vad är ditt PB?

Jag har (i skrivande stund) sprungit 89 marathon och siktar på att göra nr 100 i New York nu till hösten. Jag har varit fårthållare tidigare på Jönköping marathon, Helsingborg Marathon, Stockholm marathon och Göteborgsvarvet så man kan vara trygg i att man får en säker resa om man hänger på mig. Mitt PB är 3:44

Vad är roligast med att vara farthållare?

Känslan när man lyckats pusha någon hela vägen som kanske varit på väg att ge upp är riktigt härlig. De som gör sitt första marathon är alltid extra roliga att få med sig också.

Hur tänkte du lägga upp loppet?

Med den nya platta bansträckningen blir det jämnt tempo hela vägen för att det skall bli en så bekväm upplevelse som möjligt för de som hänger på mig.

Något du vill hälsa våra löpare som kommer följa dig på loppet

Kul att ni följer med. Vill ha så många som möjligt i min klunga. Har man ork att prata samtidigt som man springer så är det ett fantastiskt sätt att ”trolla bort” några km, så spring gärna upp brevid och tjata lite. Jag brukar se mig själv som en BH – min uppgift är att pusha, lyfta och hålla ihop gruppen.

Peter Liljefors – PACER marathon på 4:45

Mitt namn är Peter Liljenfors och jag kommer att hjälpa dom som vill klara sitt mål och sluttid på 4h45m.

Precis som för många andra är detta faktiskt premiär för mig på Jönköping Marathon men jag har sedan 4 år en historik som farthållare på STO marathon med just 4h 45m som sluttid så viss rutin finns 😊

Jag har själv ett 15-tal marathon i bagaget med sluttider mellan 3h 45m och 4h så det finns lite marginal till den tid vi skall gå i mål tillsammans på här. Kalla det Peppmarginal.

Mitt största intresse gällande löpning är annars Ultramarathon, framförallt i terräng där jag fullföljt ett 100-tal lopp på distanser mellan 44 och 246 km sedan jag fastnade för denna variant av löpning 2008.

Jag hoppas så klart vi blir ett litet gäng som håller ihop under loppet och jag tillsammans med min kollega kommer att göra allt för att stötta, peppa och heja på er under vår resa (lite spex och publikfrieri utlovas också 😉)

Det största misstaget många gör under ett marathon är att man går ut lite för hårt – detta undviker vi genom att hålla ett helt jämnt tempo under hela loppet. Detta innebär i vårt fall ett löptempo på 6m30s-6m35s per km så vi har lite marginal och kan gå några steg i samband med vätskestationerna och få i oss ordentligt med energi. Av erfarenhet vet jag att vi kommer att ta många placeringar sista halvan av loppet då vi tuffar på i jämn fart tillsammans.

Skall bli kul att se många av er på startlinjen eller under loppet 😊

Väl mött i Augusti och träna på.