Låt oss introducera vårt gäng av farthållare som kommer att peppa och guida dig genom loppet. Nyhet för i år är att vi kommer ha farthållare för sluttid 3:00 på maraton samt för 1:30, 1:45 och 2:00 på halvmaraton.

Marathon 3:00

Jimmy Voxek

Jag är löpare sedan 2011 då jag bestämde mig för att jag ville springa Göteborgsvarvet. Vägde drygt 100 kg (styrkelyftare) i januari 2011 när löparkarriären började. Det var tunga första månader. 😀 Startade i grupp 19 och sprang i mål på 1:38. Efter det var jag fast.

Har sprungit ett 15-tal maraton och lika många ultralopp sedan 2011. Mitt PB har jag från Göteborg Marathon 2021. Sprang i mål på 2:34:47

Jag har sprungit Jönköping Marathon 1 gång och då som pacer för 3:15 gruppen. Blev förvånad hur fantastisk stämning det var i hela stan och arrangörerna gjorde ingen besviken. Publiken var magisk och man fick otroligt mycket energi. Även som pacer. 🙂
Läs mer om Jimmy

Älskar att få dela upplevelsen med löparna som kämpar för att nå sina mål. Oavsett om det är en speciell tid eller att genomföra ett maraton. Runners high varvat med hjärnspöken. Som det skall vara.

Jag har ju då ansvaret för 3:00 gruppen och det känns ärofyllt. Första året Jönköping erbjuder en pacer till den gruppen mig veterligen. Personligen går jag bäst med en negativ split men tänker nog försöka hålla en så jämn fart det går. Kan ju vara skönt med lite marginal. Kan ju bli så att vi blir en grupp och då kan man prata ihop sig.

Mina bästa tips till löparna är att njuta. Lämna alla krav hemma och bara njut av all energi som publiken kommer att leverera. Bjud på många leenden. Jag lovar att det ger SÅ mycket mer tillbaka.

Instagram: @jvoxek

Stäng

Marathon 3:15

Tobias Gustafsson

Jag är uppvuxen i trakterna men bor numera i Stockholm. Jag har tränat löpning i ca 9 år och sprungit lopp från 5km till ultra. Det har under årens lopp blivit 12-13 maror runt om i världen och mitt PB är från Valencia och lyder 2:55:37.

Detta blir min debut på Jönköping Marathon men jag har sprungit halvmaran en gång tidigare samt större delar av banan under träning. Jag har också växt upp i trakterna och känner till banan väl. Jönköping Marathon är en publikfest med publik på många ställen utmed banan och en mäktig målgång mitt på bron.
Läs mer om Tobias

Vilken är din favorit del av banan?
Förutom den mäktiga målgången på bron så är det fantastiskt att springa utmed Vättern.

Vad tycker du om den nya banprofilen?
Det är fortfarande än ganska tuff bana med en del stigningar på första halvan dock så har det ju kappats en del höjdmeter iom den nya bansträckningen så det finns goda chanser till nya PBn.

Vad är roligast med att vara farthållare?
Jag har varit farthållare en gång tidigare då under ett maraton i Kina. Även om jag o löparna inte alltid förstod varandra så är det är roligt att få peppa personer att nå sina mål och se hur glada de blir.

Hur tänkte du lägga upp loppet?
Jag föredrar relativt jämt tempo över hela loppet men då det är lite backigt första halvan har jag tänkt av vi kör den något långsammare för att sedan ha krafter kvar till en stark avslutning.

Något du vill hälsa våra löpare som kommer följa dig på loppet?
Jag hoppas att många löpare vågar spänna bågen och satsa. Sedan ska ni komma ihåg att när ni väl står på startlinjen så är det största jobbet gjort och nu är det dags att njuta.

Instagram: @runningmantaby

Stäng

Marathon 3:30

Erik Nord

Jag har alltid gillat att röra på mig. Sysslade med terränglöpning, skidor, orientering och lite annan sport när jag var barn. Hade ett uppehåll efter en skada, men började igen i vuxen ålder föreslog att vi skulle göra klassikern. Därefter en vän och som pysslade med Ultralöpning fått in mig på lite längre löpning igen. Sen har jag fortsatt med aktiviteter som skidor, löpning mest i skogen, MTB, paddling, etc.

Jag har sprungit Jönköping Marathon tre gånger som farthållare. Ett fantastiskt lopp med härlig stämning, en vacker plats med starten och målet på bron i centrala Jönköping och vackra passagerna längs Vättern. Peppande och duktiga funktionärer, härlig publik och underbara löpare. Ett bra arrangemang helt enkel. Jag känner mig stolt och hedrad att få vara en liten kugge i det.
Läs mer om Erik

Har du något/några speciella minnen från Jönköping Marathon?
Många men för att nämna några: när min farthållare kompis kraschade men fortsatt trots smärtan fortsatt bra mycket längre än vad som ”bekvämt”, speakern som kommenterade löparnas och min målgång hela vägen in från brofästet och målet, passagerna längs Vättern när vi hejade på löparna i gruppen och mötande löpare som glatt hejade tillbaka, även elitlöparna hejade glatt.

Vilken är din favorit del av banan?
Vätternspassagena, stadslöpningen, sista parkstråken och målgången på bron

Vad tycker du om den nya banprofilen?
Bra. Lite mer lätt disponerad än den tidigare som hade en stigning/ backe i ca 6 km efter 20 km in i loppet. 🙂

Hur många maraton har du sprungit totalt? Vad är ditt PB?
Ca 15 st tror jag. Har i princip bara sprungit som farthållare på officiella lopp. Då på tider mellan 3.30 och 4.15 Men en vacker dag så ska jag springa själv…

Vad är roligast med att vara farthållare?
Att ha en uppgift att hjälpa och stötta andra löpare. Glädjen, tacksamheten och kamratskapet.

Hur tänkte du lägga upp loppet?
Sluttid brutto 3:30 blir tempo 4:48. Vi ska hålla jämnt tempo några sekunder snabbare än snitt tempot (ca 4:45) för att hinna ta vätska och energi vid stationerna.

Något du vill hälsa våra löpare som kommer följa dig på loppet?
Slappna av, njut av loppet och spring energieffektivt. Inta den energi och vätska ni är van med vid varje kontroll. Det kan kännas tufft i perioder under loppet men ha med er att det blir inte värre så. Uppmanar alla löpare att berätta hur jag kan peppa eller på annat sätt hjälpa de att nå sitt mål.

Instagram: @nordan_gron

Stäng

Marathon 3:45

Anders Kadmark

Bor i Göteborg, springer en del trail och gillar även springa maraton i olika länder. Jag har sprungit ett tiotal maraton i Europa, snabbast hittills var Paris 2013 på 2.53 och senast sprang jag Barcelona Marathon i mars i år. Planerar även springa Budapest i oktober. Det blir första gången Jönköping Marathon för mig men jag har cyklat Vätternrundan genom staden tre gånger och njutit av de vackra vyerna.

Marathon 4:00

Georg Hällstorp

Fyller 50 bast snart. Bor i Varberg med min fru Yudith Hällstorp och Oliver (1,5 år) och älskar att resa över hela världen. Jag kommer ursprungligen från Costa rica (men talar tyvärr noll spanska 🙈). Jobbar som ”Livsinsperitör” 😊 – personlig tränare och kostrådgivare till alla från fotbollsspelare till kampsportare, från motionär till elit. Jag brinner för att hjälpa och utveckla individen och har ca 30 års erfarenhet med mig i bagaget.

Har även tävlat på elitnivå i boxning, judo och mängder med löptävlingar i alla distanser från 5000 m till 6 dagars löpning. Jag har varit farthållare i över 20 år (bla Sthlm Marathon, Sthlm halvmaraton, Helsingborg marathon).
Läs mer om Georg

Jag har sprungit Jönköping Marathon som farthållare sedan den startade, så det blir väl sex gånger då 😊

Jag älskar loppet av flera anledningar. Ett för publiken, vilket måste nog säga är ett av Sveriges mest engagerade publik, vilket är jättehärligt att ha där ute i kampen. Funktionärerna är väldigt hjälpsamma och pushar på när man som bäst behöver det. Banan som sådan tycker jag är ganska tuff, men den var ju tuffare innan, så man skall inte klaga 😄

Har du något/några speciella minnen från Jönköping Marathon?
Ja helt klart. När jag fick vara med att designa medaljen på första loppet. Att både få vara farthållare och se medaljen man skapat hängas runt halsen på de man hjälpt i mål, är en obeskrivlig känsla. Alla som kommer fram efteråt och tackar är ju en känsla man bara älskar ❤️

Vilken är din favorit del av banan?
Jag skulle vilja säga starten och upploppet (Munksjöbron). För det spelar ingen roll hur många ggr man gjort det så tröttnar man aldrig på den känslan. Pirret innan start och känslan man få med den underbara upploppet 🥳 Sedan älskar jag naturen och det finns många vackra vyer utmed Vättern. Men det kan vara lite tufft att uppskatta då banan gör att man måste ha fokus på marken 😄

Vad tycker du om den nya banprofilen?
Ja den är trevlig men tuff, men också mer publik vänlig 😄

Hur många maraton har du sprungit totalt? Vad är ditt PB?
110 maraton (hinner nog med ett till innan Jönköping). PB är 2.57.

Vad är roligast med att vara farthållare?
Att få hjälpa löparna att nå sina mål och pusha dem när de tvivlar på sig själva.

Hur tänkte du lägga upp loppet?
Ha ett jämt tempo så gott det går. Se till att de kyler ner sig och fyller på med vatten och energi längs vägen.

Något du vill hälsa våra löpare som kommer följa dig på loppet?
Ja om det skiter sig med tidsmålet, så njut istället. Sug in så mycket av loppet som bara går och ge aldrig upp. För i mål kommer man alltid hur jobbigt det ens känns att det är. Känslan att få komma i mål och få den där medaljen runt halsen fast man var på väg att ge upp är obeskrivlig 💪

Instagram: @feverhall

Stäng

Marathon 4:30

Magnus Kristiansson

50 år. Springer för klubben LK TV88 från Trollhättan. Sprungit i ca 10 år. Jag har (i skrivande stund) sprungit 89 maraton och siktar på att göra nr 100 i New York nu till hösten. Jag har varit farthållare tidigare på Jönköping Marathon, Helsingborg Marathon, Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet så man kan vara trygg i att man får en säker resa om man hänger på mig. Mitt PB är 3:44.

Jag har betydligt mer fokus på att det skall vara socialt och trevligt när jag springer än att jaga tider. Just av den anledningen passar farthållaruppdrag bra då stor del innebär att prata med och motivera medlöparna.
Läs mer om Magnus

Detta kommer bli andra gången jag springer i Jönköping och första gången på den nya bansträckningen. Jag gillade den gamla banan skarpt, men jag förstår att den nya dragningen tilltalar en bredare publik och gör det lättare för förstagångslöparna att ta sig igenom loppet med bra känsla.

Nya bansträckningen borde passa både de som jagar snabba tider och de som gör sitt första maraton. Ser fram emot att springa den. I övrigt var det fantastisk stämning på delar av banan och målgången är lite extra häftig.

När jag sprang som farthållare första gången hade vi en klunga på ca 30 pers med oss i början, men efter tre mil på toppen av backarna var vi bara två farthållare kvar i gruppen. Vi hade lyckats få med oss några få tappra nästan hela vägen upp för backarna men eftersom vi hade en sluttid vi måste hålla och samtidigt skall hålla ett så jämnt tempo som möjligt så var vi tvungna att fortsätta själva. Sista kilometern innan mål sprang vi ikapp en som varit med oss i gruppen från början, så när vi sprang in i mål var vi två farthållare och en löpare. Lite lustigt hur det kan bli.

Roligast med att vara farthållare är känslan när man lyckats pusha någon hela vägen som kanske varit på väg att ge upp är riktigt härlig. De som gör sitt första maraton är alltid extra roliga att få med sig också.

Med den nya platta bansträckningen blir det jämnt tempo hela vägen för att det skall bli en så bekväm upplevelse som möjligt för de som hänger på mig.

Jag vill ha så många som möjligt i min klunga. Har man ork att prata samtidigt som man springer så är det ett fantastiskt sätt att ”trolla bort” några km, så spring gärna upp bredvid och tjata lite. Jag brukar se mig själv som en BH – min uppgift är att pusha, lyfta och hålla ihop gruppen.

Stäng

Marathon 4:30

Emanuel Olsson

Jag är 55 år. Sprungit ca 20 st maraton i Europa samt upp mot 50 st halvmaror. Haft glädjen av löpning sen övre tonåren. Varit löpledare på Friskis och Svettis och tycker det är kul att inspirera och peppa andra till att hitta löpglädjen.

Anordnar också en del löpevent hemma på gården med upp till 100 st deltagare. Är i övrigt en friluftsmänniska som trivs bäst utomhus med aktivitet som längdskidåkning, kajak, cykel mm.

Detta blir min första start i Jönköping, även som farthållare. Ser mycket framemot att uppleva banan och få peppa dig till en sluttid strax under 4:30 genom att hålla jämn fart samt mycket härligt uppiggande snack. Vi ses!

Marathon 4:45

Hanna Hagrenius

Jag är 38 år, bor i Onsala med man och tre barn! Jag började springa för snart 9 år sedan. Löpning är en mycket stor del av mitt liv och något jag behöver för att fungera. Jag började springa lopp ganska direkt när jag började springa men det är först de senaste åren när jag fått agera farthållare som jag hittat ”min plats” när det gäller löpningen.

Hur många gånger har du sprungit Jönköping Marathon (både med eller utan PACER-flaggan)?
Jag har sprungit 2 stycken maror på ”egen hand” 1 styck virtuell och en som farthållare just i Jönköping. Plus en halvmara!
Läs mer om Hanna

Vad tycker du om Jönköping Marathon (bana, evenemang, funktionärer)?
Proffsigt och välarrangerat lopp! Grymma funktionärer och fin bana.

Har du något/några speciella minnen från Jönköping Marathon?
Målgången! Den blåa mattan! 🙏🏼💪🏼

Vilken är din favorit del av banan?
Också där målgången! 😀

Vad är roligast med att vara farthållare?
Att få peppa, stötta och hjälpa löpare längst banan!

Hur tänkte du lägga upp loppet?
Att tillsammans med Peter skapa den peppigaste och glada upplevelsen för löparna som både springer med oss och dem vi stöter på!

Något du vill hälsa våra löpare som kommer följa dig på loppet?
Ha skoj under loppet! Och va alltid nöjd över din prestation! Du är grym!

Marathon 4:45

Peter Liljenfors

Precis som för många andra är detta faktiskt premiär för mig på Jönköping Marathon men jag har sedan 4 år en historik som farthållare på Stockholm maraton med just 4h 45m som sluttid så viss rutin finns 😊

Jag har själv ett 15-tal maraton i bagaget med sluttider mellan 3h 45m och 4h så det finns lite marginal till den tid vi skall gå i mål tillsammans på här. Kalla det Peppmarginal.

Mitt största intresse gällande löpning är annars Ultramaraton, framförallt i terräng där jag fullföljt ett 100-tal lopp på distanser mellan 44 och 246 km sedan jag fastnade för denna variant av löpning 2008.
Läs mer om Peter

Jag hoppas så klart vi blir ett litet gäng som håller ihop under loppet och jag tillsammans med min kollega kommer att göra allt för att stötta, peppa och heja på er under vår resa (lite spex och publikfrieri utlovas också 😉)

Det största misstaget många gör under ett maraton är att man går ut lite för hårt – detta undviker vi genom att hålla ett helt jämnt tempo under hela loppet. Detta innebär i vårt fall ett löptempo på 6m30s-6m35s per km så vi har lite marginal och kan gå några steg i samband med vätskestationerna och få i oss ordentligt med energi. Av erfarenhet vet jag att vi kommer att ta många placeringar sista halvan av loppet då vi tuffar på i jämn fart tillsammans.

Skall bli kul att se många av er på startlinjen eller under loppet 😊

Väl mött i Augusti och träna på.

Stäng
Marathon 5:00

Robert Olden

Robert är en stabil farthållare som alla åren har prickat tiden med bravur! Med gedigen erfarenhet från löpningen ”golden year” slutet av 70 talet och åren på 80 talet så har man varit med om mycket. 21 ggr farthållare i Stockholm och 5 ggr i Jönköping, där jag vill ge löparna som är lite osäkra på sin kapacitet och kanske första loppet en hjälpande hand att klara av det.

Här kommer lite tips från Robert:
Grunden är för alla testa något millopp innan eller prövar en halva och viktigaste gör långturerna (farten har inte så stor betydelse) men att man provar iallafall en tur på 23-25 km senast tre veckor innan och löp sista turen på tisdagen och vila och ät kolhydrater dessa dagar innan. Dagen innan, drick lite mer vätska till måltiderna och var positiv tävlingsdagen och inte alltför nervös. Lita på oss farthållare. Vi gör allt för att du ska nå ditt mål denna dagen.

Marathon 5:00

Christer Svensson

Jag har tävlat i löpning och längdskidor sedan 1987 och gång 1989. Tills idag har jag genomfört 1300 tävlingar varav 270 har varit på maraton eller längre (de 5 längsta på 6 dygn). Ett 15 tal farthållaruppdrag har det blivit genom åren. I Jönköping 2017, 2019 och 2021.

Med mycket publik och många som följer flaggan blir man extra peppad att heja på löpare och publik, vi lyfter varandra. Extra roligt när löpare kommer fram efter målgång och tackar för uppmuntrande ord och bra fart.

Första 30 km är man mer som bromskloss. Gör jag mitt jobb dit är avgörande om de som följer klarar slutet. På slutet är rätt pep vid rätt tillfälle extra viktigt. Som farthållare har du 2 uppdrag kan man säga. Dels hålla jämn och rätt fart, dels att pusha på löparna. Att som farthållare behärska bägge är viktigt att behärska.

Målgången på bron i Jönköping är magisk. Bilden är från när jag mottog Svenska marathonsällskapet utmärkelse tallrik för 150 genomförda maratonlopp. Extra kul att få den i Jönköping!

Half Marathon
1:30

Joakim Nielsen

Jag har under några år hjälpt till som farthållare på provlöpningarna för Jönköping Marathon men i år blir debuten som farthållare på loppet. Jag ska springa i mål på 1.30 på halvmaraton och de som väljer att följa min rygg kan känna sig trygga, jag har sprungit loppet fyra gånger och banan väldigt många gånger på träning.

Mitt eget intresse för löpning började 2018 när jag fick en plats till New York Marathon och sen dess har det blivit ett gäng lopp och mina snabbaste tider är 2.57 på maraton och 1.21 på halvmaraton. Idag är löpningen mer en livsstil än ett intresse!
Läs mer om Joakim

Instagram: @Joakimnielsen89

Stäng
Half Marathon
1:45

Josefin Eriksson

Jag är 30 år och bor i Jönköping. Är ledare i Team Runner´s HIGH IF och har varit med i klubben nästan från starten. Jag hittade löpningen 2011 och började springa regelbundet efter ha anmält mig till Göteborgsvarvet. Sedan dess är jag fast och löpningen har fått en central plats i mitt liv. Med min erfarenhet som ledare i många år så är jag van att pusha och sprida energi.

Jag gör debut som farthållare och ser mycket fram emot att få springa på min hemmaplan. Just halvmaraton är min favorit distans och mitt PB är 1.35. Har sprungit Jönköping Half Marathon flertalet gånger och ser nu väldigt mycket fram emot att peppa andra att nå sitt mål.

Half Marathon
1:45

Joacim Heldemyr

Jag är 35 år och har sedan ung ålder varit aktiv inom lagidrott men har också alltid gillat löpträning. Jag sprang mitt första tävlingslopp, Lidingöloppet, år 2007. Sedan dess har det blivit mellan 25-30 stycken lopp, varav 5 stycken Jönköping Half Marathon. År 2018 slutade jag med lagsport för att istället börja satsa enbart på min individuella löpträning. I samband med detta gick jag med i ”Team Runner’s High” löpargrupp. Personligt rekord på halvmara är 1:27:58.

2022 var första gången jag sprang som farthållare på Jönköpings halvmara och det ska bli väldigt kul att åter få hjälpa er löpare att nå ert mål att springa under 1:45.

Half Marathon
2:00

Henrik Andersson

Jag är 42 år o kommer från Malmö. Jag har sprungit Jönköping maraton 5 gånger, alla som pacer/ farthållare. Jag tycker banan är rolig, utmanande o innehåller vackra miljöer. Funktionärerna ger bra med pepp o bidrar med en underbar stämning. Evenemanget runt är väldigt proffsigt.

Att målgången är på bron känns extra härligt o fantastiskt. Min favoritdel av banan är Elmiafältet med utsikten över Vättern. Den nya banprofilen har jag tyvärr inte sprungit då jag gjorde Köpenhamn ironman förra året.
Läs mer om Henrik

Jag har sprungit runt 30 st maraton. Pb på maraton är 3h Jag tycker det är rolig att peppa o stötta mina medlöpare att klara sina mål. Sen får man så mycket fin o positivt feedback under hela loppet.

Jag brukar springa med en jämnfart under hela loppet så jag får med mig så många som möjligt under loppets gång.

Vi ska ha rolig tillsammans hela vägen in i mål.

Stäng

Half Marathon
2:00

Sebastian på fotot till höger

Sebastian Johnsson

39 år gammal & bor i Malmö. Har sprungit 20 talet maraton lopp och ungefär lika många halvmaraton lopp. Jönköping Marathon har jag sprungit 3 ggr. Väldigt fint arrangerat lopp med vacker bansträckning och härligt pepp längs vägen!

Mitt PB på maraton är 3h, halvmaraton 1:27. Det var väldigt längesen jag tog PB på dem olika distanserna.

Farthållare uppdragen är mycket roligare och det ”ger en” så otroligt mycket tillbaks, därför har jag enbart kört farthållare uppdrag på olika maraton & halvmaraton lopp dem senaste 8 åren.
Läs mer om Sebastian

Farthållare uppdragen är fantastiska. Att få pusha / peppa löparna till deras mål som dem tränat så hårt inför, samt heja fram publikens stöttning för löparna, detta är en oslagbar känsla som är värt ALLT!

Kan garantera dig extremt mycket positivitet, otroligt mycket energi och konstant peppande av oss som farthållare, under detta fantastiska arrangemang som Jönköping Marathon verkligen är!

Till sist men inte minst: Träna smart! Ses på startlinjen!

Stäng