Låt oss introducera vårt gäng av farthållare som kommer att peppa och guida dig genom loppet. Nyhet för i år är att vi kommer ha farthållare för sluttid 3:00 på maraton samt för 1:30, 1:45 och 2:00 på halvmaraton.

Marathon 3:15
Carl Elgcrona - PACER

Carl Elgcrona

Jag är en 23-årig student från KTH som har varit aktiv löpare länge, jag började intressera mig mer för löpning under gymnasiet. Nu är jag en löpare som springer varje dag och jag har hunnit med en del lopp, bl.a Stockholm marathon på 2:55 i år. Dessutom håller jag på att genomföra ”En svensk klassiker” och siktar på att göra en Ironman nästa år. Jag har inte sprungit Jönköping marathon tidigare, men ska se till att vi går i mål på 3:15!

Marathon 3:30

Mimmi Svensson

Jag är en aktiv småländsk tjej. Fann löpningen under gymnasietiden men var då mest ett sätt att hålla igång, där 5 km kändes som en mara. Därefter har jag blivit en mer inbiten löpare och riktat in mig mest på längre distanser som mara och ultra gärna i terräng. Bästa prestation hittills är från förra året 2023 Stockholm marathon på 3:14 samt 2:a på Helsingborg Marathon.

Utöver löpning håller jag även på med cykling, simning, skidåkning, rullskidor. Gillar variationen. Har genomfört ”En svensk klassiker” samt Ironman i Kalmar och Jönköping. Även om variationen är trevlig så finns det inget som slår den fantastiska känsla man får av en löprunda själv eller tillsammans med andra.

Ska försöka att se till att vi får en minnesvärd upplevelse under Jönköping Marathon 2024.

Marathon 3:30
Olof Wdowiak Lindberg

Olof Wdowiak Lindberg

Jag är en 40+ multisportare från Malmö. Jag har tränat sedan barnsben med stora delar av mitt liv som friidrottare med i riktning på sprint. Efter avslutad ”karriär” har jag testat en uppsjö olika sporter som sedan lett mig till Triathlon. Här har främst fokuserat på långdistans med målsättningen på att åka till Kona Hawaii. Ett mål jag uppnådde 2018.

Nu som småbarns förälder är det viktigaste att ”hålla igång” och ha roligt med träningen och familjen. Löpning, mountainbike, Triathlon, SwimRun, simning & allt däremellan.Äventyret och hälsan är det viktiga.

Låt oss tillsammans ha en fantastik dag och uppnå våra mål den 31:e Augusti.

Marathon 3:45

Anders Kadmark

Bor i Göteborg, springer en del trail och gillar även springa maraton i olika länder. Jag har sprungit ett tiotal maraton i Europa, snabbast hittills var Paris 2013 på 2.53 och senast sprang jag Barcelona Marathon i mars i år. Planerar även springa Budapest i oktober. Det blir första gången Jönköping Marathon för mig men jag har cyklat Vätternrundan genom staden tre gånger och njutit av de vackra vyerna.

Marathon 4:00

Georg Hällstorp

Fyller 50 bast snart. Bor i Varberg med min fru Yudith Hällstorp och Oliver (1,5 år) och älskar att resa över hela världen. Jag kommer ursprungligen från Costa rica (men talar tyvärr noll spanska 🙈). Jobbar som ”Livsinsperitör” 😊 – personlig tränare och kostrådgivare till alla från fotbollsspelare till kampsportare, från motionär till elit. Jag brinner för att hjälpa och utveckla individen och har ca 30 års erfarenhet med mig i bagaget.

Har även tävlat på elitnivå i boxning, judo och mängder med löptävlingar i alla distanser från 5000 m till 6 dagars löpning. Jag har varit farthållare i över 20 år (bla Sthlm Marathon, Sthlm halvmaraton, Helsingborg marathon).
Läs mer om Georg

Jag har sprungit Jönköping Marathon som farthållare sedan den startade, så det blir väl sex gånger då 😊

Jag älskar loppet av flera anledningar. Ett för publiken, vilket måste nog säga är ett av Sveriges mest engagerade publik, vilket är jättehärligt att ha där ute i kampen. Funktionärerna är väldigt hjälpsamma och pushar på när man som bäst behöver det. Banan som sådan tycker jag är ganska tuff, men den var ju tuffare innan, så man skall inte klaga 😄

Har du något/några speciella minnen från Jönköping Marathon?
Ja helt klart. När jag fick vara med att designa medaljen på första loppet. Att både få vara farthållare och se medaljen man skapat hängas runt halsen på de man hjälpt i mål, är en obeskrivlig känsla. Alla som kommer fram efteråt och tackar är ju en känsla man bara älskar ❤️

Vilken är din favorit del av banan?
Jag skulle vilja säga starten och upploppet (Munksjöbron). För det spelar ingen roll hur många ggr man gjort det så tröttnar man aldrig på den känslan. Pirret innan start och känslan man få med den underbara upploppet 🥳 Sedan älskar jag naturen och det finns många vackra vyer utmed Vättern. Men det kan vara lite tufft att uppskatta då banan gör att man måste ha fokus på marken 😄

Vad tycker du om den nya banprofilen?
Ja den är trevlig men tuff, men också mer publik vänlig 😄

Hur många maraton har du sprungit totalt? Vad är ditt PB?
110 maraton (hinner nog med ett till innan Jönköping). PB är 2.57.

Vad är roligast med att vara farthållare?
Att få hjälpa löparna att nå sina mål och pusha dem när de tvivlar på sig själva.

Hur tänkte du lägga upp loppet?
Ha ett jämt tempo så gott det går. Se till att de kyler ner sig och fyller på med vatten och energi längs vägen.

Något du vill hälsa våra löpare som kommer följa dig på loppet?
Ja om det skiter sig med tidsmålet, så njut istället. Sug in så mycket av loppet som bara går och ge aldrig upp. För i mål kommer man alltid hur jobbigt det ens känns att det är. Känslan att få komma i mål och få den där medaljen runt halsen fast man var på väg att ge upp är obeskrivlig 💪

Instagram: @feverhall

Stäng

Marathon
4:00

Henrik Andersson

Jag är 42 år o kommer från Malmö. Jag har sprungit Jönköping maraton 5 gånger, alla som pacer/ farthållare. Jag tycker banan är rolig, utmanande o innehåller vackra miljöer. Funktionärerna ger bra med pepp o bidrar med en underbar stämning. Evenemanget runt är väldigt proffsigt.

Att målgången är på bron känns extra härligt o fantastiskt. Min favoritdel av banan är Elmiafältet med utsikten över Vättern. Den nya banprofilen har jag tyvärr inte sprungit då jag gjorde Köpenhamn ironman förra året.
Läs mer om Henrik

Jag har sprungit runt 30 st maraton. Pb på maraton är 3h Jag tycker det är rolig att peppa o stötta mina medlöpare att klara sina mål. Sen får man så mycket fin o positivt feedback under hela loppet.

Jag brukar springa med en jämnfart under hela loppet så jag får med mig så många som möjligt under loppets gång.

Vi ska ha rolig tillsammans hela vägen in i mål.

Stäng

Marathon 4:15
PACER Jesse Wendel

Jesse Wendel

Är en 39 årig Malmökille med en stor passion för löpning. Efter många år som triathlet med fokus på hel- och halvdistans har jag nu funnit glädjen i att hjälp andra med sin löpning. På fritiden stöttar jag löpare i diverse löpgrupper genom att förmedla löpglädje i kombination med tips och tricks. Då jag avklarat det mest i Jönköpingsområdet, Vätternrundan & Jönköping Ironman, ser jag fram emot att ta mig an Maran.

Att lägga upp ett jämnt och bra lopp, så andra slipper tänka på det, är något som sporrar mig. Att passera väggar ihop är lättare än att göra det ensam.

Marathon 4:30

Magnus Kristiansson

50 år. Springer för klubben LK TV88 från Trollhättan. Sprungit i ca 10 år. Jag har (i skrivande stund) sprungit 89 maraton och siktar på att göra nr 100 i New York nu till hösten. Jag har varit farthållare tidigare på Jönköping Marathon, Helsingborg Marathon, Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet så man kan vara trygg i att man får en säker resa om man hänger på mig. Mitt PB är 3:44.

Jag har betydligt mer fokus på att det skall vara socialt och trevligt när jag springer än att jaga tider. Just av den anledningen passar farthållaruppdrag bra då stor del innebär att prata med och motivera medlöparna.
Läs mer om Magnus

Detta kommer bli andra gången jag springer i Jönköping och första gången på den nya bansträckningen. Jag gillade den gamla banan skarpt, men jag förstår att den nya dragningen tilltalar en bredare publik och gör det lättare för förstagångslöparna att ta sig igenom loppet med bra känsla.

Nya bansträckningen borde passa både de som jagar snabba tider och de som gör sitt första maraton. Ser fram emot att springa den. I övrigt var det fantastisk stämning på delar av banan och målgången är lite extra häftig.

När jag sprang som farthållare första gången hade vi en klunga på ca 30 pers med oss i början, men efter tre mil på toppen av backarna var vi bara två farthållare kvar i gruppen. Vi hade lyckats få med oss några få tappra nästan hela vägen upp för backarna men eftersom vi hade en sluttid vi måste hålla och samtidigt skall hålla ett så jämnt tempo som möjligt så var vi tvungna att fortsätta själva. Sista kilometern innan mål sprang vi ikapp en som varit med oss i gruppen från början, så när vi sprang in i mål var vi två farthållare och en löpare. Lite lustigt hur det kan bli.

Roligast med att vara farthållare är känslan när man lyckats pusha någon hela vägen som kanske varit på väg att ge upp är riktigt härlig. De som gör sitt första maraton är alltid extra roliga att få med sig också.

Med den nya platta bansträckningen blir det jämnt tempo hela vägen för att det skall bli en så bekväm upplevelse som möjligt för de som hänger på mig.

Jag vill ha så många som möjligt i min klunga. Har man ork att prata samtidigt som man springer så är det ett fantastiskt sätt att ”trolla bort” några km, så spring gärna upp bredvid och tjata lite. Jag brukar se mig själv som en BH – min uppgift är att pusha, lyfta och hålla ihop gruppen.

Stäng

Marathon 4:30

Emanuel Olsson

Jag är 55 år. Sprungit ca 20 st maraton i Europa samt upp mot 50 st halvmaror. Haft glädjen av löpning sen övre tonåren. Varit löpledare på Friskis och Svettis och tycker det är kul att inspirera och peppa andra till att hitta löpglädjen.

Anordnar också en del löpevent hemma på gården med upp till 100 st deltagare. Är i övrigt en friluftsmänniska som trivs bäst utomhus med aktivitet som längdskidåkning, kajak, cykel mm.

Detta blir min första start i Jönköping, även som farthållare. Ser mycket framemot att uppleva banan och få peppa dig till en sluttid strax under 4:30 genom att hålla jämn fart samt mycket härligt uppiggande snack. Vi ses!

Marathon 4:45

Hanna Hagrenius

Jag är 38 år, bor i Onsala med man och tre barn! Jag började springa för snart 9 år sedan. Löpning är en mycket stor del av mitt liv och något jag behöver för att fungera. Jag började springa lopp ganska direkt när jag började springa men det är först de senaste åren när jag fått agera farthållare som jag hittat ”min plats” när det gäller löpningen.

Hur många gånger har du sprungit Jönköping Marathon (både med eller utan PACER-flaggan)?
Jag har sprungit 2 stycken maror på ”egen hand” 1 styck virtuell och en som farthållare just i Jönköping. Plus en halvmara!
Läs mer om Hanna

Vad tycker du om Jönköping Marathon (bana, evenemang, funktionärer)?
Proffsigt och välarrangerat lopp! Grymma funktionärer och fin bana.

Har du något/några speciella minnen från Jönköping Marathon?
Målgången! Den blåa mattan! 🙏🏼💪🏼

Vilken är din favorit del av banan?
Också där målgången! 😀

Vad är roligast med att vara farthållare?
Att få peppa, stötta och hjälpa löpare längst banan!

Hur tänkte du lägga upp loppet?
Att tillsammans med Glen skapa den peppigaste och glada upplevelsen för löparna som både springer med oss och dem vi stöter på!

Något du vill hälsa våra löpare som kommer följa dig på loppet?
Ha skoj under loppet! Och va alltid nöjd över din prestation! Du är grym!

Marathon 4:45

Glenn Davidsson

Jag är numera 40 år gammal och har sprungit Jönköping maraton 2 gånger (2017 när det gjorde comeback och förra året 2023). Har även sprungit Jönköpings halvmaraton en gång (2019).

Har hållit på med löpning under många, många år. Är en fotbollspelare i grund och botten men de senaste 10 åren har fotbollsskorna legat på hyllan och det har varit framförallt löparskorna som har snörats på. Tycker om att springa det mesta, allt ifrån lite kortare lopp (10 km och uppåt) men har även fastnat för ultradistanser och har gjort en del Backyard ultras samt andra kul äventyr. En annan favorit är att springa trail.

Men detta är min debut som Pacer och det ser jag väldigt mycket fram emot. Jönköping är ju stort sett min hemmaplan (Bor i Mullsjö). Har även hållit på en hel del med löpcoachning så det ska bli väldigt roligt att få peppa och hjälpa andra att nå sina maratonmål!

Marathon 5:00

Robert Olden

Robert är en stabil farthållare som alla åren har prickat tiden med bravur! Med gedigen erfarenhet från löpningen ”golden year” slutet av 70 talet och åren på 80 talet så har man varit med om mycket. 21 ggr farthållare i Stockholm och 5 ggr i Jönköping, där jag vill ge löparna som är lite osäkra på sin kapacitet och kanske första loppet en hjälpande hand att klara av det.

Här kommer lite tips från Robert:
Grunden är för alla testa något millopp innan eller prövar en halva och viktigaste gör långturerna (farten har inte så stor betydelse) men att man provar iallafall en tur på 23-25 km senast tre veckor innan och löp sista turen på tisdagen och vila och ät kolhydrater dessa dagar innan. Dagen innan, drick lite mer vätska till måltiderna och var positiv tävlingsdagen och inte alltför nervös. Lita på oss farthållare. Vi gör allt för att du ska nå ditt mål denna dagen.

Marathon 5:00

Alexandra Palm

Jag bor i Vara tillsammans med mina tre döttrar och fann löpningen för drygt 6 år sedan. Hade köpte hem ett löpband för att kunna gå promenader inne, då barnen var små. Började jogga lite lätt och fann det roligt men ser tog mig 3-4 månader innan jag vågade springa ute. När jag väl kom ut, var jag fast!

Jag hade turen med en kropp som accepterade ökningen av löpning ganska så fort utan att skadas eller krascha. 2019 sprang jag mitt första maraton och den bästa tid jag gjort är på Göteborgs maraton på 3:36h. Totalt har det blivit 3 maraton.

Sen nått år tillbaka har jag lagt tider åt sidan och istället satsat på ultradistanser. Gjorde precis mitt första 100 miles (16mil) och letar hela tiden efter nya löparäventyr.


Läs mer om Alexandra

Förra året sprang jag Jönköping maraton och slogs av den fina start och målgången. Magiskt måste jag säga. Sen är ju banan väldigt fin också men att springa upp på bron och gå i mål är nått visst med.

Att få vara farthållare och hjälpa andra att klara sitt drömmål känner jag mig väldigt hedrad av. Jag kan utlova glada hejarop och stöttning längs med banan, tillsammans är vi starka. Att ta rygg underlättar när det kan kännas tungt och motigt vissa partier och jag ska göra allt för att just du ska klara det hela vägen in i mål!

Hoppas vi ses på Jönköpings maraton.

Stäng
Half Marathon
1:30

Joakim Nielsen

Jag har under några år hjälpt till som farthållare på provlöpningarna för Jönköping Marathon men i år blir debuten som farthållare på loppet. Jag ska springa i mål på 1.30 på halvmaraton och de som väljer att följa min rygg kan känna sig trygga, jag har sprungit loppet fyra gånger och banan väldigt många gånger på träning.

Mitt eget intresse för löpning började 2018 när jag fick en plats till New York Marathon och sen dess har det blivit ett gäng lopp och mina snabbaste tider är 2.57 på maraton och 1.21 på halvmaraton. Idag är löpningen mer en livsstil än ett intresse!
Läs mer om Joakim

Instagram: @Joakimnielsen89

Stäng
Marathon 1:30

Tobias Gustafsson

Jag är uppvuxen i trakterna men bor numera i Stockholm. Jag har tränat löpning i ca 10 år och sprungit lopp från 5km till ultra. Det har under årens lopp blivit 15 maror och ungefär lika många halvmaraton runt om i världen och mitt PB på maraton är från Stockholm i år och lyder 2:54:03. Mitt halvmaraton PB är på 1:17:01 och är från Kungsholmen runt 2022.

Jag sprang Jönköping Marathon för första gången förra året som farthållare på 3:15 men har sprungit halvmaran ett par gånger tidigare. Har även sprungit större delar av banan under träning. Jag har också växt upp i trakterna och känner till banan väl. Jönköping Marathon är en publikfest med publik på många ställen utmed banan och en mäktig målgång mitt på bron.
Läs mer om Tobias

Vilken är din favorit del av banan?
Förutom den mäktiga målgången på bron så är det fantastiskt att springa utmed Vättern.

Vad är roligast med att vara farthållare?
Detta är tredje gången som jag springer som officiell farthållare då jag har varit farthållare en gång under ett maraton i Kina samt att jag var farthållare på Jönköping Marathon förra året. Jag tycker det är roligt att få peppa personer att nå sina mål och se hur glada de blir. Förra året var det flera löpare som sprang med mig som hade krafter kvar mot slutet för att kunna öka farten och slå personliga rekord.

Hur tänkte du lägga upp loppet?
Jag föredrar relativt jämt tempo över hela loppet men då det är lite backigt första halvan kommer den nog gå lite långsammare än tänkt fart men det plockar vi hem i nerförsbackarna mot Huskvarna och på den platta delen från Liljeholmen till mål.

Något du vill hälsa våra löpare som kommer följa dig på loppet?
Jag hoppas att många löpare vågar spänna bågen och satsa. Sedan ska ni komma ihåg att när ni väl står på startlinjen så är det största jobbet gjort och nu är det dags att njuta.

Instagram: @runningmantaby

Stäng

Half Marathon
1:45

Josefin Eriksson

Jag är 30 år och bor i Jönköping. Är ledare i Team Runner´s HIGH IF och har varit med i klubben nästan från starten. Jag hittade löpningen 2011 och började springa regelbundet efter ha anmält mig till Göteborgsvarvet. Sedan dess är jag fast och löpningen har fått en central plats i mitt liv. Med min erfarenhet som ledare i många år så är jag van att pusha och sprida energi.

Jag gör debut som farthållare och ser mycket fram emot att få springa på min hemmaplan. Just halvmaraton är min favorit distans och mitt PB är 1.35. Har sprungit Jönköping Half Marathon flertalet gånger och ser nu väldigt mycket fram emot att peppa andra att nå sitt mål.

Half Marathon
1:45

Joacim Heldemyr

Jag är 35 år och har sedan ung ålder varit aktiv inom lagidrott men har också alltid gillat löpträning. Jag sprang mitt första tävlingslopp, Lidingöloppet, år 2007. Sedan dess har det blivit mellan 25-30 stycken lopp, varav 5 stycken Jönköping Half Marathon. År 2018 slutade jag med lagsport för att istället börja satsa enbart på min individuella löpträning. I samband med detta gick jag med i ”Team Runner’s High” löpargrupp. Personligt rekord på halvmara är 1:27:58.

2022 var första gången jag sprang som farthållare på Jönköpings halvmara och det ska bli väldigt kul att åter få hjälpa er löpare att nå ert mål att springa under 1:45.

Half Marathon
2:00

Niels-August Corneliussen

Är en 28 årig norrman som har förvillat sig in i de Småländska skogar. 2019 började löpning ta en central plats i mitt liv, och min passion för löpning har bara ökat sen dess. Mitt första riktiga lopp var Göteborgsvarvet där jag klara 2 timmars målet med 15 sekunder till godo, därefter har jag även adderat marathon och fjällmarathon till meritlistan.

Detta blir mitt första uppdrag som farthållare, och är jag grymt taggad på att peppa så många som möjligt till drömgränsen på under 2 timmar. Hakar ni på mig kan jag garantera er att vi kommer uppleva löparglädje på vägen samtidigt som vi i stabil fart når era mål.

Ses på startlinjen!

Half Marathon
2:00
Yudith Hernandez - Pacer

Yudith Hernandez

Yudith har varit farthållare i flera år, allt från halvmaraton till maraton. Hon har bland annat varit Riksmästare i 24-timmars löpning och sprungit över 230 km. Pannbenet finns där!

Redan hunnit med att springa över 30 stycken marathon. Rutinerad Jönköping Marathon & Half Marathon löpare och vet precis hur man lägger upp loppet på bästa sätt.

Hon kommer att vara farthållare för de som skall springa halvmaraton på 2:00 h . Välkommen till alla er som skall springa tillsammans med henne.

Yudith är på bilden framme i mitten.