Ett av landets största maratonlopp, Jönköping Marathon & Half Marathon ställer om

Kära löpare,

Vi valde i juni månad att flytta fram evenemanget till den 8-10:e oktober med anledning av den rådande situation och ovissheten som råder. Vi har hela tiden haft tät dialog med förbund samt förhållit oss till FHMs rekommendationer. Vi har jobbat på som vanligt och in i det sista hoppats på att vi skall kunna genomföra loppet enligt plan på ett så säkert sätt som möjligt. Vi har även hoppats på att det skulle ske några förändringar och lättnader i rekommendationerna som också skulle göra det möjligt att anordna loppet så nära ursprunglig plan som möjligt. Som det ser ut nu får vi inte starta fler än 50 personer samtidigt. Vi har gjort allt vi kunnat för att påverka och ro detta i hamn.

Vi har nu trots allt hittat en lösning som ger dig möjlighet att för sista gången (ev. förändringar av banan nästa år) springa Jönköping Marathon & Half Marathon-banan på plats och för att efteråt få fjärde upplagans medalj och den urläckra finisher t-shirten. Självklart väntar även den kalla ölen och välfyllda finisher-påsen på dig efter att du genomfört 42195 m eller 21097,5 m. Du som löpare får nu själv bestämma om du vill genomföra loppet hemma i den miljön du är van vid eller besöka vackra Jönköping och i efterhand hämta ut din medalj m.m. Banan kommer att vara sprejad och du kan närsomhelst under tidsperioden springa med hjälp av din klocka eller appen som registrerar tiden och distansen.


Vi sätter alltid våra löpare, publik och funktionärers hälsa och välmående i första hand.

För att deltaga under Jönköping Marathon Virtual Edition+ måste du springa loppet mellan 21:a september – 18:e oktober.

Mer information kommer att mailas ut till alla anmälda löpare och även till er som anmäler er till loppet. 

Vi hoppas att du är redo! Både för din egen skull – för att det är riktigt kul, få medaljen som du tränat för – och för att hjälpa Jönköping Marathon att överleva.

Med vänliga hälsningar,
Jönköping Marathon gruppen


Frågor och svar

Behöver jag anmäla mig till Jönköping Marathon Virtual Edition + ?

Är du redan anmäld till maraton eller halvmaraton så behöver du inte göra detta.

Behöver jag göra något särskilt för att min anmälan ska flyttas till Jönköping Marathon Virtual Edition + ?

 • Nej, allt det praktiska löser vi åt dig. Mer info om appen RaceONE m.m. finner du på vår hemsida under fliken deltagare

Jag är inte anmäld och vill springa Jönköping Marathon Virtual Edition+, när öppnar ni anmälan?

Det finns fåtalet platser kvar. Bara att skynda dig in med anmälan. Lycka till!

Är det ett vanligt lopp men med begränsat antal?

Nej, det är ett virtuellt lopp men att du kan välja att springa det på plats i Jönköping. Inga funktionärer utmed banan, inga avstängningar, inga stationer etc. Allt sker på egen risk. Vi har gjort ytterst små justeringar på delar av banan för att undvika så många övergångsställen som möjligt.

Självklart kan du även springa loppet på din hemmaplan och kanske få hjälp av nära och kära med energipåfyllningen.

Är det staket utmed banan och publik om man väljer att springa i Jönköping?

Nej, det är inga staket, avstängningar eller funktionärer utmed banan.

Får man medalj om man springer Jönköping Marathon Virtual Edition+?

Självklart! Den snygga och tunga medaljer samt finisher t-shirt ingår! Skickas ut till dig efter genomfört lopp. Oavsett vart du än befinner dig. Bor du i Jönköping kommer du kunna hämta ut det.

Är det vätskestationer utmed banan i Jönköping?

Nej, tyvärr inte. Se till att du själv laddar upp med gel/liquid samt sportdryck. Kolla gärna med nära om de kan cykla och ställa sig någonstans utmed banan för att hjälpa till att langa med energi.

Nu får jag mer tid att träna och vill byta från halvmaraton distansen till maraton. Är detta möjligt?

 • Helt rätt inställning! Vad kul! Självklart kan du det. Maila oss info@jonkopingmarathon.se så byter vi distans åt dig. Distansbyte är möjligt fram till och med den 18:e september.

Varför har ni inte tagit beslutet att flytta/ställa om loppet tidigare?

 • Vi tog beslut om hur vi skulle hantera olika scenarion redan i februari/mars månad. Redan då var det svårt att förutspå hur det hela skulle arta sig. Ett av de större besluten vi tog var att vi skulle ta merparten av kostnaderna och hoppas på att vi har ett så pass sent lopp så att det ej skulle påverka oss och att vi skall kunna genomföra ett så säkert och proffsigt lopp som möjligt. Vi har haft kontinuerlig dialog med de olika instanserna och har utifrån dessa dialoger valde vi att flytta årets lopp till oktober månad eftersom restriktionerna just då kvarstod och vi inte kunde garantera våra löpares säkerhet med tanke på antalet anmälda löpare och det proffsiga evenemang vi önskar bjuda in till. Med tanke på att rekommendationerna kvarstår blir vi tvungna att nu ta detta beslut som vi hoppas ger dig som löpare tillbaka lite motivation. Vi har in i det sista presenterat olika förslag för att kunna genomföra ett så säkert lopp som möjligt och samtidigt hoppas på att restriktionerna skulle ändras.

Många andra lopp ställer in och ställde in tidigt, varför valde ni inte att göra det?

Det är svårt att svara för andra evenemang. Vi valde att ta merparten av våra större kostnader så som medaljer till alla loppen, finisher t-shirts, allt utrustning m.m. för att vi in i det sista hoppas på att få träffa våra fantastiska löpare, funktionärer, sponsorer och publik. Vissa har dragit i handbromsen för att minska ev. kostnader och förluster. Vi valde att jobba på som vanligt och hoppades på att vi hade ett tillräckligt sent datum. Merparten av kostnaderna är som sagt tagna och nu hoppas vi på att så många som möjligt springer Jönköping Marathon Virtual Edition + och gör det till en succé där vi peppar varandra på sociala medier och bibehåller motivationen.

Vilka datum är det möjligt att springa?

 • 21 september – 18 oktober var du än i världen befinner dig

Självklart kan du springa närsomhelst under tidsperioden i Jönköping. GPX-fil kommer att publiceras inom kort.

Jag kan inte deltaga de datumen. Hur går jag tillväga då?

Kommer Jönköping Marathon att klara av att överleva den rådande situationen nu när det blir ett virtuellt lopp istället?

 • Vi gör verkligen allt för att loppet skall överleva detta och att vi flera år framöver kommer få bjuda in till den stora folkfesten. Något vi lärt oss av denna tuffa tid är hur mycket vi älskar att träffa alla glada och förväntansfulla löpare, funktionärer, sponsorer och publik. Vi behöver er löpare mer än någonsin. Vi hoppas att du väljer att anmäla dig till Jönköping Marathon Virtual Edition + och stöttar evenemanget.

Hur håller ni motivationen uppe trots dessa svåra och ovissa tider?

 • Vi har ett fantastiskt CREW som alla brinner för löpning och att anordna folkfester. Därför har vi alla orkat jobba på med fullt fokus! Tack för all pepp!

Hur ser anmälningsläget ut just nu? Finns det risk att loppet blir fulltecknat?

 • Anmälningsläget ser väldigt bra ut trots att det gick ner något under april-maj. Vi låg en bra bit före innan restriktionerna skärptes. Vi har nu väldigt få platser kvar till Virtual Edition +. Först till kvarn gäller.

Hur kan ni ha begränsat antal platser till ett virtuellt lopp?

Vi vill att alla som genomför distanserna oavsett om det är i Jönköping eller runtom i världen ska få sin finisher t-shirt och medalj som förtjänats. Med tanke på att loppet inte var långt ifrån att bli fulltecknad och det finns ett begränsat antal medaljer och t-shirtar så är det de som styrt antalet platser som finns tillgängliga.

Hur kommer ni att kompensera löparna som betalat fullt pris för Jönköping Marathon & Half Marathon?

 • Vi hoppades verkligen att få träffa alla våra löpare redan i år men skulle med tanke på rådande situation som är idag och vi inte kan garantera våra löpares säkerhet så kommer vi att kompensera alla anmälda löpare inför nästa års 5-års jubileum. Alla anmälda löpare fick till en början ett träningsprogram fram till oktober (värde 600:-) för att bibehålla motivationen. Subventionerat pris samt förtur på anmälan m.m. kommer erbjudas. Inklusive virtual edition +. Mer info om detta kommer att mailas ut till berörda löpare.

När släpper ni årets finisher t-shirt och medalj?

 • Redan släppt :). Ni finner dessa på våra sociala medier.

Vad får man som löpare efter att man klarat av distansen?

 • Finisher-påse med massa gott att både äta och dricka (gäller endast er som väljer att springa i Jönköping)
 • En av Sveriges tyngsta medaljer
 • Årets urläckra finisher t-shirt

Till er som springer i er egen hemort så skickas medalj + t-shirt ut i efterhand.

Kan man anmäla sig? Finns det risk att det blir fulltecknat?

 • Självklart! Det är god tid att göra det om du ännu inte gjort det och önskar förtjäna årets mäktiga medalj samt finisher t-shirt. Limiten på antalet löpare är satt och loppet kommer garanterat att bli fulltecknat även i år.

Varför kan ni inte betala tillbaka anmälningsavgiften eller flytta startplatsen till nästa år?

Jönköping Marathon arrangeras av föreningen Team Runner´s HIGH IF som är en ideell förening. Vårt arbete är framåtriktat, planeringen och förberedelserna inför ett lopp drar igång minst 12 månader innan evenemanget äger rum. Långa ledtider på många beställningar. Majoriteten av evenemangskostnaderna tas därmed tidigt. Inte minst gäller det: marknadsföring, medaljer, t-shirtar, personal (redovisning, avspärrningar (TA-plan etc.), hyra och andra fasta utgifter. I slutet av 2020 kommer Jönköping Marathon att ha haft långt större kostnader än intäkter, medräknat alla inbetalda anmälningsavgifter. Hade vi haft möjlighet till att betala tillbaka hade vi inte tvekat. Syftet med evenemanget är att bidra till folkhälsan och att ge ett minne för livet till våra fantastiska löpare. I våra allmänna villkor, som du som deltagare godkänner när du anmäler dig till ett av våra evenemang, är det tydligt angivet att återbetalning inte sker om evenemanget ställs in på grund av en händelse utanför vår kontroll (till exempel myndighetsbeslut/pandemi) eller med hänsyn till deltagarnas säkerhet. Om vi hade erbjudit att betala tillbaka anmälningsavgifterna för våra lopp som flyttas/ställs så skulle verksamheten utan tvekan gå under, för de pengarna finns inte.

Dessa villkor finns hos många arrangemang just för att ekonomiska risker tas långt innan evenemangets genomförande. Vi gör allt för att vi som arrangemang skall finnas kvar även nästa år och flera år framöver. Vi vill även fortsätta stötta våra lokala föreningar med flertalet ungdomar/barn i regionen som är med och hjälper till i samband med Jönköping Marathon & Half Marathon som nu även de drabbas.

Vi är väl medvetna om att alla arrangemang har olika ställningstagande i denna fråga. Det beror oftast på storleken på arrangemang, antalet personer/föreningar som är involverade etc. Det mesta är nytt för varje år, så som nya medaljer, t-shirtar etc. Dessa kan inte återanvändas. Ni som har deltagit under evenemanget vet hur stor apparat det är och kan säkert ana hur mycket arbete och tid som det innebär att anordna just ett sådant stort evenemang.

Vi utgår just nu att loppet blir av det nya datumet och får se alla era härliga miner efter målgången.

Nya datumet medför mer arbete för teamet. Det är vi villiga att göra för våra löpare för att vi älskar att arrangera Jönköping Marathon.

Som situationen ser ut just nu måste vi därför hitta andra sätt att kompensera er deltagare än att betala tillbaka anmälningsavgifterna som vi inte har möjlighet till. Vi vet vilka som (frivilligt och ofrivilligt) har bidragit till att verksamheten överlever och vi ser fram emot att hylla och ge er hjältestatus en längre tid framöver.

Är det möjligt att boka boende till helgen eller dagen jag tänkt springa i Jönköping?

Absolut! Klokt att göra det snarast så att du inte blir utan när det börjar närma sig dagen du tänkt springa. Du finner mer info under fliken boende

Undrar du över något mer så finner du de flesta svaren under FAQ eller deltagare.

Vi kommer följa er alla på sociala medier. Nu sprider vi glädje tillsammans!

Lycka till med uppladdningen och genomförandet!