Ett av landets största maratonlopp, Jönköping Marathon & Half Marathon flyttar den stora folkfesten till 10:e oktober 2020.


Vi har hela tiden haft tät dialog med förbund samt förhållit oss till FHMs rekommendationer. Vi har jobbat på som vanligt och in i det sista hoppats på att vi skall kunna genomföra loppet enligt plan på ett så säkert sätt som möjligt. Men som situationen ser ut idag och ovissheten som råder så väljer vi nu att flytta fram evenemanget till 10:e oktober och ser mer än någonsin fram emot att träffa våra löpare, funktionärer, sponsorer och publik. Vi jobbar för en ännu större folkfest och ett större arrangemang.
Vi sätter alltid våra löpare, publik och funktionärers hälsa och välmående i första hand.


I samband med nya datumet så flyttar vi givetvis samtidigt MINI Jönköping Marathon (barnlopp) och Fun Run 5 km så att vi får en komplett löparhelg 8-10 oktober.

Vi hoppas att våra löpare genom flytten av loppet kan komma ännu mer väl förberedda och kanske rentav slå sitt personbästa 😉 !

Vi är stolta över att just du vill springa Jönköping Marathon & Half Marathon och tackar för din förståelse. Ett stort tack för allt stöd vi fått från våra löpare, samarbetspartners, leverantörer och myndigheter under arbetet med att hitta ett nytt datum. Vi ses den 8-10 oktober!

Med vänliga hälsningar,
Jönköping Marathon gruppen


Frågor och svar

Behöver jag göra något särskilt för att min anmälan ska flyttas till det nya datumet i oktober?

 • Nej, allt det praktiska löser vi åt dig.

Nu får jag mer tid att träna och vill byta från halvmaraton distansen till maraton. Är detta möjligt?

 • Helt rätt inställning! Vad kul! Självklart kan du det. Maila oss info@jonkopingmarathon.se så byter vi distans åt dig. Distansbyte är möjligt fram till och med den 7:e september.

Varför har ni inte tagit beslutet att flytta loppet tidigare?

 • Vi tog beslut om hur vi skulle hantera olika scenarion redan i februari/mars månad. Redan då var det svårt att förutspå hur det hela skulle arta sig. Ett av de större besluten vi tog var att vi skulle ta merparten av kostnaderna och hoppas på att vi har ett så pass sent lopp så att det ej skulle påverka oss och att vi skall kunna genomföra ett så säkert och proffsigt lopp som möjligt. Vi har haft kontinuerlig dialog med de olika instanserna och har utifrån dessa dialoger nu valt att flytta årets lopp till oktober månad eftersom restriktionerna just nu kvarstår och vi inte kan garantera våra löpares säkerhet med tanke på antalet anmälda löpare och det proffsiga evenemang vi önskar bjuda in till.

Många andra lopp ställer in och ställde in tidigt, varför valde ni inte att göra det?

Det är svårt att svara för andra evenemang. Vi valde att ta merparten av våra större kostnader så som medaljer till alla loppen, finisher t-shirts, allt utrustning m.m. för att vi in i det sista hoppas på att få träffa våra fantastiska löpare, funktionärer, sponsorer och publik. Vissa har dragit i handbromsen för att minska ev. kostnader och förluster. Vi valde att jobba på som vanligt och hoppades på att vi hade ett tillräckligt sent datum. Merparten av kostnaderna är som sagt tagna och nu hoppas vi på att vi flyttat fram datumet tillräckligt lång.

Vilka datum flyttas loppen till?

 • 8:e oktober – Marathon – EXPO öppnar, MINI Jönköping Marathon (barnlopp)
 • 9:e oktober – Fun Run 5 km
 • 10:e oktober – Jönköping Marathon & Half Marathon

Jag kan inte deltaga de datumet. Hur går jag tillväga då?

 • Precis som vanligt kan du sälja din startplats till någon annan. Vanligtvis kostar namnbytet 150:-. För dig som är anmäld och vill sälja din startplats kostar det fram till och med den 12:e juli endast 20:- istället för 150:- . Läs mer om namnbyte/överlåtelse

Kommer ni att stoppa deltagare i från länder där smittan är spridd från att delta i era lopp?

 • Vi kommer att följa myndigheternas rekommendationer och beslut. När det kommer till utländska deltagare är respektive ambassaders rekommendation gällande resor också vägledande.

Kommer Jönköping Marathon att klara av att överleva den rådande situationen om loppet den 10/10 också skulle utebli?

 • Vi gör verkligen allt för att loppet skall överleva detta och att vi flera år framöver kommer få bjuda in till den stora folkfesten. Något vi lärt oss av denna tuffa tid är hur mycket vi älskar att träffa alla glada och förväntansfulla löpare, funktionärer, sponsorer och publik. Vi behöver er löpare mer än någonsin.

Hur håller ni motivationen uppe trots dessa svåra och ovissa tider?

 • Vi har ett fantastiskt CREW som alla brinner för löpning och att anordna folkfester. Därför har vi alla orkat jobba på med fullt fokus! Tack för all pepp!

Hur ser anmälningsläget ut just nu? Finns det risk att loppet blir fulltecknat?

 • Anmälningsläget ser väldigt bra ut trots att det gick ner något under april-maj. Vi låg en bra bit före innan restriktionerna skärptes. Skulle restriktionerna släppa inom kort så kommer loppet att bli fulltecknat väldigt snabbt, vilket är väldigt roligt!

Vad händer om rådande situation inte är över i oktober?

 • I dagsläget så hoppas vi att vi har flyttat fram arrangemanget så pass mycket så att det kan genomföras på ett säkert sätt i oktober. Många vill ha årets otroligt snygga medalj. Vissa väntar på sin fjärde medan många väntar på sin första. Oavsett vad så kommer man kunna förtjäna den i år. Skulle det inte vara möjligt med lopp i Sverige i år så kommer Jönköping Marathon & Half Marathon genomföras virtuellt och du kommer att ha möjlighet att ta del av After run och få den berömda finisher-påsen på plats. Mer info kommer att komma om vi tyvärr skulle hamna i den situationen. Vi kommer att uppdatera er kontinuerligt och följa alla rekommendationer för att inte bidra till smittspridning.

Hur kommer ni att kompensera löparna om loppet inte alls blir av i år?

 • Vi hoppas verkligen att få träffa alla våra löpare redan i år men skulle rådande situation vara som den är idag och vi inte kan garantera våra löpares säkerhet så kommer vi att kompensera alla anmälda löpare inför nästa års 5-års jubileum. Subventionerat pris samt förtur på anmälan. Inklusive ett riktigt häftig lopp du kan genomföra själv på plats i Jönköping , i år. Men vi gör allt vi kan för att vara förberedda inför årets stora folkfest och håller tummarna.

Hur kan jag hålla mig löpande 🙂 uppdaterad om läget?

 • Vi kommer löpande att rapportera om status kring våra arrangemang och hur de påverkas av coronautbrottet via våra sociala medier (Facebook och Instagram) samt via vår hemsida.

När släpper ni årets finisher t-shirt och medalj?

 • Vecka 27!! Vi ser fram emot att se er bära de tunga medaljerna runt era halsar!

Vad får man som löpare efter att man sprungit i mål?

 • En av Europas absolut tyngsta finisher-påsar med massa gott att både äta och dricka
 • En av Sveriges tyngsta medaljer (som vanligt finns det möjlighet till gravyr)
 • Årets urläckra finisher t-shirt
 • Är det dåligt väder så får du självklart en värmefilt att svepa in dig i
 • Vi bjuder självfallet alla löpare på kall alkoholfri öl (finns även vatten och annan sötad dryck).

Kan man anmäla sig? Finns det risk att det blir fulltecknat?

 • Självklart! Det är god tid att göra det om du ännu inte gjort det och önskar förtjäna årets mäktiga medalj samt finisher t-shirt. Limiten på antalet löpare är satt och loppet kommer garanterat att bli fulltecknat även i år.

Varför kan ni inte betala tillbaka anmälningsavgiften?

Jönköping Marathon arrangeras av föreningen Team Runner´s HIGH IF som är en ideell förening. Vårt arbete är framåtriktat, planeringen och förberedelserna inför ett lopp drar igång minst 12 månader innan evenemanget äger rum. Långa ledtider på många beställningar. Majoriteten av evenemangskostnaderna tas därmed tidigt. Inte minst gäller det: marknadsföring, medaljer, t-shirtar, personal (redovisning, avspärrningar (TA-plan etc.), hyra och andra fasta utgifter. I slutet av 2020 kommer Jönköping Marathon att ha haft långt större kostnader än intäkter, medräknat alla inbetalda anmälningsavgifter. Hade vi haft möjlighet till att betala tillbaka hade vi inte tvekat. Syftet med evenemanget är att bidra till folkhälsan och att ge ett minne för livet till våra fantastiska löpare. I våra allmänna villkor, som du som deltagare godkänner när du anmäler dig till ett av våra evenemang, är det tydligt angivet att återbetalning inte sker om evenemanget ställs in på grund av en händelse utanför vår kontroll (till exempel myndighetsbeslut/pandemi) eller med hänsyn till deltagarnas säkerhet. Om vi hade erbjudit att betala tillbaka anmälningsavgifterna för våra lopp som flyttas/ställs så skulle verksamheten utan tvekan gå under, för de pengarna finns inte.

Dessa villkor finns hos många arrangemang just för att ekonomiska risker tas långt innan evenemangets genomförande. Vi gör allt för att vi som arrangemang skall finnas kvar även nästa år och flera år framöver. Vi vill även fortsätta stötta våra lokala föreningar med flertalet ungdomar/barn i regionen som är med och hjälper till i samband med Jönköping Marathon & Half Marathon som nu även de drabbas.

Vi är väl medvetna om att alla arrangemang har olika ställningstagande i denna fråga. Det beror oftast på storleken på arrangemang, antalet personer/föreningar som är involverade etc. Det mesta är nytt för varje år, så som nya medaljer, t-shirtar etc. Dessa kan inte återanvändas. Ni som har deltagit under evenemanget vet hur stor apparat det är och kan säkert ana hur mycket arbete och tid som det innebär att anordna just ett sådant stort evenemang.

Vi utgår just nu att loppet blir av det nya datumet och får se alla era härliga miner efter målgången.

Nya datumet medför mer arbete för teamet. Det är vi villiga att göra för våra löpare för att vi älskar att arrangera Jönköping Marathon.

Som situationen ser ut just nu måste vi därför hitta andra sätt att kompensera er deltagare än att betala tillbaka anmälningsavgifterna som vi inte har möjlighet till. Vi vet vilka som (frivilligt och ofrivilligt) har bidragit till att verksamheten överlever och vi ser fram emot att hylla och ge er hjältestatus en längre tid framöver.

Är det möjligt att boka boende till helgen redan nu?

Absolut! Klokt att göra det redan nu så att du inte blir utan när det börjar närma sig evenemanget. Du finner mer info under fliken boende

Undrar du över något mer så finner du de flesta svaren under FAQ eller deltagare.

Lycka till med träningen!

Vi hoppas vi ses på Sveriges mäktigaste målgång den 10:e oktober! Vi längtar!