Jönköping Marathons tradition sträcker sig till 80-talet. Loppet hade då i snitt 200 deltagare. År 1983 sprang 179 personer i mål vid Elmia. Segertider var 2.23.03 (Urban Hallberg) respektive 3.00.55 (Pia Westin). Av dessa 179 löpare som tog sig i mål var bara 6 kvinnor! Efter endast 4 upplagor (1981-1984) blev loppet nedlagt i över tre decennier.
2017 kände Per Selskog och Tony Hatefnejad att Jönköping återigen bör ha ett maratonlopp i staden. Här kommer deras berättelse:
Våren 2016 var vi ledare i jönköpingsbaserade löparklubben Team Runner’s High (som för övrigt är grundad av Tony). Vi började prata om att det fanns lite för få lopp i Jönköping och vi började spåna och drömma om att arrangera något maffigt lopp. Vi pratade om 5 eller 10 km men eftersom vi båda gillar att tänka stort, i kombination med att vi båda är maratonlöpare där Tony springer snabbt och Per springer snyggt, så kom vi snabbt fram till att det var just ett maratonlopp vi vill arrangera. Jönköping har dessutom en historia av att ha arrangerat fyra st maratonlopp i början av 80-talet ( som kuriosa kan nämnas att den f d boxningsvärldsmästaren Ingo Johansson sprang ett av dem!) så tyckte vi det var hög tid att återuppta detta. Från början trodde vi att vi skulle kunna arrangera loppet redan ett par månader efter att vi hade beslutat oss för att köra men vi sansade oss och siktade istället in oss på augusti 2017, vilket innebar att vi hade ett år på oss att förbereda allt, och den tiden behövde vi verkligen.
Vi satte redan från början upp en vision av att arrangera ett proffsigt lopp som går genom stora delar av Jönköping och Huskvarna och med Sveriges mäktigaste målgång samt att vi ville ha en riktigt stor och proffsig Expo. Samtidigt ville vi ha ett familjärt lopp så att vi kan locka såväl elit som motionärer. Från dag ett har vi fokuserat på att få med så många internationella löpare också och redan första året hade vi närmare 40 nationaliteter representerade.
Första loppet var otroligt slitsamt och det var en total eufori när vi lyckades ro detta i hamn och vi är ytterst ödmjuka, tacksamma och medvetna om att detta hade aldrig gått att få ihop utan vårt fantastiska crew och alla funktionärsföreningar och volontärer. Idag har vi ett erfaret och kompetent crew som vi driver detta tillsammans med och vi känner att kvaliteten på arrangemanget har höjts enormt under de sju upplagor som vi hittills arrangerat loppet. I 2023 års upplaga hade vi över 700 funktionärer längs banan och vid mål.
Avslutningsvis kan vi nämna lite om vilka instanser man behöver föra en dialog med när man arrangerar ett lopp av denna digniteten. Vi för dialog med bl.a. Polisen, Länsstyrelsen, Trafikverket, Stadsbyggnadskontoret, Tekniska kontoret, Regionen, Räddningstjänsten, Länstrafiken, Bussbolaget som kör för länstrafiken, Svenska kyrkan m.fl. plus alla berörda näringsidkare och ortsbefolkningen. Ett otroligt tidskrävande men också väldigt roligt jobb! Det är i denna dialogen vi har möjlighet att påverka jönköpingsborna och förhoppningsvis få dem att känna att det är stadens lopp. Vi har genom åren lugnat ner ett och annat stressat brudpar som känt oro då vi spärrat av vägen till kyrkan de ska vigas i. Men vi har löst dessa situationer också! 🙂