Elmina Saksi - 5-faldig vinnare av Jönköping Marathon

ELMINA SAKSI

43 år. Bor i Norrköping.
5-faldig vinnare av Jönköping Marathon. Legitimerad dietist och personlig tränare. Mamma till 3 barn.

När Elmina kommer till Jönköping kommer hon för att vinna. Vi bad henne att berätta om hur det känns att springa in på den blåa mattan och få vinnar-kransen runt halsen. Vi frågade om hennes träning och fick lite tips om hur man kan få maratonträningen att fungera ihop med vardagen.

Du har sprungit maraton i Jönköping 5 gånger och dessutom har du lyckats med bedriften att vinna alla 5 gånger. Det är bara den första upplagan 2017 och det virtuella loppet 2020 du har inte sprungit. Du verkar trivas här och vi tycker det är superkul att ha dig på startlinjen. Vad är det som gör att du väljer komma tillbaka varje år?

Jönköping Marathon är ett fantastiskt arrangemang, pålitliga funktionärer, peppande publik och en magiskt vacker bana.

Vi drog om banan 2022 och den har blivit plattare och man får njuta mer av Vätterutsikten. Stor del av banan har också blivit mer social då man möter löpare i motsatt riktning så löparna kan hälsa och peppa varandra. Hur upplever du den nya bansträckningen jämfört med den gamla?

Den nya bansträckningen då vi möter varandra är ett riktig peppande inslag, nästan alla ler, vinkar eller gör tummen upp. Det ger så mycket energi tillbaka. Jag gillar verkligen den nya bansträckningen!

Berätta om känslan när du börjar närma dig målgången, hör musiken och ser publiken.

Kan inte bli mer festligt att springa på blåa mattan och få höra publiken tjoa! Det är mäktigt! Jag gillar att arrangörerna tar sig tid att välkomna oss, vi blir sedda och hyllade oavsett vilken tid eller plats vi har.

Vad tycker du om publiken i Jönköping?

Även om det regnar tar sig människor ut för att heja, det betyder otroligt mycket. Att vi har synliga namn på nummerlapparna gör att publiken hejar extra mycket!

Vi får ofta höra att vi har de bästa funktionärer, håller du med? 🙂

Ja, det märks att funktionärerna är förberedda och tycker att det är roligt att ”bära” oss fram. Jag har aldrig sprungit fel eller känt att något varit oklart.

Du har även sprungit våra andra lopp. Vad tyckte du om vår snabba Jönköping 10K/5K?

Skönt att ”bara” springa 10 km, haha. Jag och min 10 åriga dotter hade en riktigt mysig helg i Jönköping i höstas, hon sprang 5 km och jag 10 och sedan firade vi med shopping, bio och god mat. Det var verkligen en snabb bana, perfekt att avsluta säsongen med!

Nu lite mer om dig. Hur gammal var du när du började springa?

Jag började springa målinriktat för ca 11 år sedan. Då tog jag hjälp av ett träningsprogram för att fixa milen under 40 min vilket jag kämpade med ett par år. Sedan tog jag hjälp av en coach BG Nilensjö för att bli bättre maratonlöpare.

Hur många maraton springer du varje år? Hur många totalt?

Målet är 4 st per år, just nu har jag sprungit 32 st. Min dröm är att springa 100 st innan jag lägger av.

Hur många mil springer du per vecka i träning inför maraton? Hur många mil/vecka skulle du säga är minimum som träning för den som vill testa springa maraton (utan att ha stora tidsambitioner)

Jag springer mellan 7-10 mil, jag skulle nog säga minst 4-5 mil i veckan om målet är att klara av sträckan med en ”bra” känsla.

Det är även mycket styrka du tränar utöver löpningen och dessutom delar du väldigt bra tips på styrketräning på ditt instagramkonto @elminasaksi. Är det även några andra sporter du kompletterar din träning med?

Jag tränar 2-3 ggr styrka i veckan och transportcyklar så mycket jag kan. På vintern åker jag gärna skidor. Om jag hinner så tränar jag även rörlighet/yoga.

Du är engagerad och jobbar inom friskvård. Har du några tips för företag vad de kan göra för att motivera sina medarbetare till motion och hälsosammare vanor.

Ge tid till rörelse och uppmuntra till att möten kan tas gående. Istället för fikabröd erbjud frukt/grova mackor och gör hälsofrämjande aktiviteter tillsammans som passar gruppen. Vara lyhörd för vad personalen vill och vad som de har möjlighet att genomföra.

Kvinnor är i minoritet på maratonlopp, vilket vi tycker är väldigt synd. Vill du hälsa något till alla tjejer och kvinnor som inte vågar ge sig på den distansen?

Ja, jag tror att många kvinnor har press på sig och vill prestera. Jag försöker avdramatisera lopp och se dem som långpass med kvalitet istället. Ju mer jag springer lopp desto mindre press känner jag innan. Du gör ditt bästa för dagen och hur det än går så gjorde du en bra prestation.

Tips på hur man lägger upp sitt JM om det är första gången man springer?

Jag tänker att första milen är ”uppvärmning”, det ska inte gå för fort och känslan ska vara att du värmer upp, det betyder ofta att sakta ner farten även om det känns bra. Dela upp loppet i 6 delar, efter ca 7 km tar du energi (det här behöver du såklart träna på inför men ha det som målsättning). Kolla kartan innan och visualisera dig på de olika platserna, vad ser du fram emot att se längs med banan?

Du har en man och 3 barn. Springer de också?

De springer gärna lopp men tränar annat (-: som fotboll och padel. Vi gillar lopp, det är ju det festligaste man kan göra. Känslan efteråt är ju alltid bra!

Har du tips för andra mammor som vill springa om hur man kan får ihop träning med jobb och familjepusslet?

Träna medan barnen har aktiviteter på kvällarna, eller låt barnen cykla till träningen och du springer bredvid. Kan du springa till jobbet? Dela upp passen om du inte kan få ihop till ett längre pass. Allt räknas. Försök att planera in träningen i förväg och ta den gärna tidigt på dagen så att den lättare blir av. Det är lätt att annat kommer emellan.